TRASH? FRESH! výzva pro školy

Zveme na zážitkový workshop pro školy se závěrečnou prezentací jednotlivých projektů

„Na každého Evropana připadne ročně 5 tun odpadu, jen necelých 40% se recykluje“ Vypadá to, že nás odpadky brzy zavalí. Dokážeme z nich sami něco vyrobit?

Dávno víme, že recyklace odpadu nestačí – je třeba jej redukovat. V průběhu se workshopů se zaměříme na možnosti opětovného využití materiálu, který bychom běžně chápali jako odpad. Pro nás se však stane cennou surovinou. Účastníci si na vlastní kůži vyzkouší, jaké to je, stát se designérem, tvůrcem, a především zodpovědným spotřebitelem.

Lektorky programu Martina Dobiášová a Masha Černíková jsou zároveň divadelními tvůrkyněmi. Výukový program TRASH? FRESH! navazuje na jejich uměleckou práci a je postaven na bezprostředním zážitku a akci.

„Věříme, že trvalá změna přichází pouze změnou myšlení a postojů. V širším měřítku program ukazuje, jak dopad takové akce – jako je přijetí zodpovědnosti za vlastní budoucnost – roste, pokud tak začne jednat celá skupina.“

Partnerem programu je Nadační fond Zelený poklad.

Průběh workshopů (120 minut)

-        zábavnou formou probereme základní problematiku nakládání s odpady, pojmy jako předcházení vzniku odpadu (redukce), opětovné využití, recyklace, udržitelnost, obnovitelné zdroje apod.

-        účastníkům nabídneme odpadky - textil, tiskoviny, elektroniku, obaly a další předměty, které by za běžných okolností putovaly do odpadu, nám však poslouží jako výchozí suroviny pro vznik nového originálního produktu

-        připomeneme postupy jako upcyklace nebo DIY („udělej si sám”), inspirujeme se v tradičních výtvarných postupech, ale i u oblíbených influencerů na sociálních sítích

-        účastníci se rozdělí na skupiny podle zájmu (designéři, vynálezci, propagátoři, tvůrci…) a sami navrhnou využití materiálu, design nového výrobku, využití, výrobní postup, ale i propagaci, obal apod.

-        společně vytvoříme originální neopakovatelný výrobek

eco party_tržiště TRESH? FRESH!

Sérii workshopů slavnostně uzavře eco party_tržiště TRASH? FRESH! v Café Papírna. Prezentace tvorby a postupů, setkání účastníků, sdílení nápadů v patřičném ozvučení a projekci budou moderovat obě lektorky. Eco party bude přístupná nejen tvůrcům, ale i jejich blízkým a také návštěvníkům z řad veřejnosti.

 

TERMÍNY WORKSHOPŮ: 10. 3., 13. – 16. 3. 2023 v časech 9:00 – 11:00 nebo 11:30 – 13:30 hod, Moving Station, Koperníkova 56 (most Ivana Magora Jirouse 2), Plzeň

VĚK: pro žáky 2. stupně ZŠ a studenty SŠ

POČET ÚČASTNÍKŮ do 30 (pro školní třídu nebo skupinu)

S SEBOU pohodlné oblečení – budeme pracovat s výtvarnými potřebami a trochu se hýbat) + Výzva pro žáky – přineste si vlastní odpad - tričko/svetr/halenku/mikinu, o kterém si myslíte, že už se opravdu nedá nosit!

CENA 100 Kč/žák (platba podle skutečného počtu žáků v hotovosti nebo na fakturu).

TERMÍN ECO PARTY: 23. 3. 10:00 – 12:00, Café Papírna, Zahradní 173/2, Plzeň

Pro učitele

Díky metodám projektové výuky vznikne diferencovaný tým tvůrců, který se postará o vznik nového artiklu, od prvotního nápadu až po konečnou formu výrobku a uvedení na „trh”. Žáci a studenti si pomocí zážitkových metod vyzkouší, co obnáší navržení, výroba a prezentace environmentálně šetrného zboží prostřednictvím simulace. Budou tak moci později lépe rozpoznat a uplatňovat udržitelný způsob života, vybírat si kvalitní výrobky, lépe hospodařit energií i materiály.

PaNaMo

Program TRASH? FRESH! navazuje na úspěšné projekty, které spolek PaNaMo v Moving Station realizoval v minulých letech. V rámci festivalu Můj život s… proběhl v říjnu 2020 online program Nomo, věnovaný primární prevenci sociálně-patologického jevu nomofobie. Na podzim roku 2021 následoval ve spolupráci s Nadačním fondem Zelený poklad workshop Nové místo, který se zabýval zodpovědným životem na naší planetě, a v loňském roce to byl program Moje cesta na téma dopravy a ekologie.

Pro účast třídy či skupiny žáků prosím kontaktujte Ing. Marcelu Mašínovou, PaNaMo,     mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , tel. 602 288 545.